You are currently viewing Da li će Audi A8 ubuduće biti poptpuno električan?
Audi R8

Da li će Audi A8 ubuduće biti poptpuno električan?

Da li će Audi R8 ubuduće biti potpuno električan?

Nemački i britasnki mediji su objavili da će Audijev prestižni sportski automobil R8 sa unutrašnjim sagorevanjem buti zamanjen krajem 2023. Postoje indicije da će Audi A8 sredinom decenije dobiti električnog naslednika. Ovaj električni sportski automobil je već u razvoju u Audijevoj fabrici, ali još uvek nije konačno odlučeno.

Mediji su otišli malo dalje u svom istraživanju i došli do toga da će Audi R8 biti poptpuno električan model sa drugačijim nazivom. Novi model dobiće potpuno drugo ime i proivodiće se u Bollinger Hofe u Nekarsulmu. To je fabrika koja je do sada proizvodila model R8 i potpuno električni e-tron Gt.

AUDI DELOVI SA POPUSTOM OD 38%

Za sada su u opciji dve platforme koje i Porsche namerava da iskoristi za proizvodnju modela Taican. Takođe se očekuje da istu platformu koja se naziva i (SSP) prilagodi modelima Panamera.

Audi Audi R8 elektrican model?

Obe platforme imaju prednosti i nedostatke. SSP je prvenstveno namenjen limuzinama i terencima. Dakle, za sportski automobil sa dva sedišta, platforma bi morala biti u mogućnosti da se donekle smanji. Porscheovi modeli 718, s druge strane, pozicionirani su malo ispod R8, tako da bi platforma ovde morala da ostavi prostora za pomeranje kako bi se Audijev električni sportski automobil izdvojio od kompaktnijih Porsche modela.

U opciji je bio i proizvođač automobila Rimac koji je trebalo da isporuči pogonsku tehnologiju. Nova tehnologija sa četiri električna pogona i ukupno 700 kV i baterijom od 95 kVh. sa čvrstim gorivnim ćelijama. Izgleda da ova opcija trenutno nije prva u Audiju.

Uprkos novoj orijentaciji modela, naslednik R8 treba da se razvija i proizvodi odvojeno od ostalih serija modela. Bez obzira za koju platformu se Audi odluči, ona će verovatno ostati sa fabričkom proizvodnjom u Nekarsulmu. „Apsolutno ćemo zadržati veštinu izrade jer je to ono što ovaj automobil čini jedinstvenim od ostatka portfelja“, rekao je Sebastijan Grams, šef Audi Sporta. „Ako dovedemo naslednika R8, pokušaćemo da to i dalje radimo. To je važno za kupca. U R8 je ljubav.”

Ostavite odgovor