You are currently viewing Audi istorija, ime, logo, razvoj, modernizacija
Audi

Audi istorija, ime, logo, razvoj, modernizacija

AUDI

Audi istorija doseže do 1909 godine, tačnije 16 jula 1909 godine. Tada je u gradu Zvikauu u Nemačkoj osnovano preduzeće koje će godinama kasnije postati vodeći proizvođač automobila u svetu.Danas je Audi AG  prepoznatljiv brend automobila i motocikala i jedan je od tri luksuzna nemačkih proizvođača automobila. Audi pored Mercedes Benz-a i BMV-a čine ono što je poznato kao „Nemačka Velika trojka“ – grupa od ona tri proizvođača automobila iz Nemačke koji su ujedno i najveći prodavci luksuznih automobila u celom svetu. Volkswagen grupa je većinski vlasnik još od 1966 godine sa 99,55% akcija.  Danas, Audi posluje iz svog velelepnog i modernog sedišta u gradu Ingolštatu u Bavarskoj, Nemačka. Poslovanje Audija je u preko 100 zemalja, tačnije 110 širom sveta.

AUDI ISTORIJA

Osnivanje Audi datira od 14. novembra 1899. godine, dana kada je njegov osnivač, August Horch, osnovao svoju prvu automobilsku kompaniju, pod nazivom A. Horch & Cie. Motorvagen Verke, u okrugu Kelna. Tada je August Horch napravio svoj prvi automobil .Njegova ideja nije bila prihvaćena u Maidenu i AugutHorch je bio prinuđen da osnuje novu kompaniju za razvoj svoje ideje. Tako je osnovana nova fabrike automobila pod imenom Horch Automobil-Verke GmbH 1909. godine. Ali ista sudbina je pratila Horha iu ovom novom poduhvatu, i ubrzo se našao, opet, da prekida veze sa kompanijom koju je sam osnovao. Nijedan od onih koji se tako lako obeshrabruju, August Horh je 1909. godine sam osnovao drugu fabriku automobila ‘Horch’ u Cvikauu, koju je kasnije preimenovao u ‘Audi’ zbog nekih problema sa kršenjem žiga sa svojim bivšim poslovnim saveznicima. Početkom godine u novonastalom preduzeću lansiran je prvi automobil Tip B.

RAZVOJ AUDIJA

Tokom životnog veka Audija, brend je nastavio da predvodi automobilske inovacije. Stvaranje Audi kuattro® pogona na sva četiri točka pre 35 godina je savršen primer. Kada je predstavljen, bio je to prvi stalni sistem pogona na sva četiri točka dizajniran za putnička vozila. Nakon ovog revolucionarnog razvoja, Audi je nastavio sa inovacijama sa:

  • Audi Sport®- Ova linija uključuje modele R8 i RS, a izgrađena je iz svoje rekordne prošlosti.
  • Audi e-tron®- Linija koja uključuje potpuno električni SUV, sa modelima Sportback i GT koji dolaze uskoro.
  • Audi MMI® – Touchscreen tehnologija vam omogućava da skrolujete i prevlačite svoj put kroz funkcije za zabavu, kontrolu klime i još mnogo toga.
  • Audi TFSI®- Kombinuje direktno ubrizgavanje sa prinudnim indukcionim kompresorom ili turbo punjenjem za bolju potrošnju goriva.

AUDI AUTO DELOVI SA POPUSTOM OD 38%

AUDI DANAS

Danas je u proizvodnji 25 Audi modela, koji pokrivaju brojne tipove karoserije: SUV, limuzine, kupe, hečbek i karavan. Audi je od svog osnivanja prešao dug put od 1910. godine, kada je predstavljeno prvo Audi vozilo, Audi Tip A, a ubrzo zatim Audi Tip B. Oba automobila su privukla veliko priznanje kako svakodnevnih vozača tako i vozača sportskih automobila, što je dovelo do Audija prvi model marke sa šest cilindara, Audi Tip M, 1924. godine.

Ostavite odgovor